Za nami pierwsze warsztaty z cyklu Kompostuj Warszawo. To świetna okazja, by dowiedzieć się, jak produkować nawóz z odpadów ogrodowych lub resztek jedzenia. Już niedługo zaprosimy mieszkańców na kolejne twórcze i ciekawe zajęcia.
Zajęcia odbyły się 29 czerwca w przestrzeni Pawilonu Edukacyjnego Kamień na prawym brzegu Wisły. Warsztaty prowadziły edukatorki Ogrodu Botanicznego UW, które wytłumaczyły, czym jest kompost, jakie ma zastosowania i jak samodzielnie możemy przerabiać resztki roślinne w cenny nawóz. Uczestnicy dowiedzieli się co wrzucać, a czego nie wrzucać do kompostownika i jaką formę kompostownika warto wybrać dla swoich potrzeb.
Pod koniec warsztatów każdy uczestnik zrobił bomby nasienne z dojrzałego kompostu zmieszanego z nasionami roślin, dzięki czemu będzie mógł posiać piękne łąkowe kwiaty w swojej okolicy.
Warsztaty odbyły się w ramach porozumienia o współpracy pomiędzy Zarządem Zieleni m.st. Warszawy a Wydziałem Biologii Uniwersytetu Warszawskiego, w ramach projektu „Kompostuj Warszawo” Zarządu Zieleni m.st. Warszawy.
Kompostowanie, czyli jak bardziej świadomie dbać o środowisko
Kompost nie tylko zapewnia roślinom cenne substancje odżywcze, ale również poprawia strukturę gleby i zatrzymuje wilgoć. Kompostowanie to również tani i prosty sposób na zmniejszenie ilości odpadów w domowych śmietnikach. Warto wiedzieć, że już 5 kg kompostu na m2 gleby wystarczy roślinom o niskim zapotrzebowaniu na substancje pokarmowe. Wspólne kompostowanie, zakładanie kompostownika i sadzenie roślin może przyczynić się do bardziej świadomego dbania o środowisko.