W Miejskim Ogrodzie Warzywnym wyrosną m.in. brukselka, fasola i jarmuż. Nie byłoby w tym nic niespotykanego, gdyby nie fakt, że niewielki warzywniak powstał w centrum Warszawy. Dziś na placu Na Rozdrożu miejscy ogrodnicy zasadzili warzywną rabatę.
– Warszawiacy w pewnym stopniu przyzwyczaili się do widoku warzyw wkomponowanych w miejskie rabaty. Często nie zdając sobie z tego sprawy mijali kwitnące kapusty czy buraki ozdobno-naciowe. Teraz krajobraz Traktu Królewskiego urozmaicą fasola, pomidory i majeranek – mówi Michał Olszewski, wiceprezydent m.st. Warszawy.
Na ogrodzonych płotkami z wikliny 12 rabatach o powierzchni ponad 150 m2, ogrodnicy z Zarządu Zieleni m.st. Warszawy, wspólnie z mieszkańcami, zasadzili warzywa i zioła. Wśród nich m.in. brukselka, fasola, jarmuż, koper, lubczyk, majeranek, pomidory, rumianek, słoneczniki i tymianek.
W warszawskich parkach, skwerach czy w pasach zieleni przy drogach warzywa ozdobne sadzone są już od kilku sezonów i spotkały się z przychylnym przyjęciem mieszkańców. Do tej pory nie powstała w Warszawie żadna rabata złożona z samych warzyw.
– Zamiast jednorocznych kwiatów posadziliśmy pachnące warzywa i zioła. Chcemy w ten sposób przyciągnąć uwagę warszawiaków i turystów. Dzięki temu uatrakcyjniliśmy tę przestrzeń, ale także w nieoczywisty sposób przypomnieliśmy o naszych ogrodach społecznościowych Przypominamy również, jak wyglądają w pełnej krasie rośliny, które każdego dnia goszczą na naszych stołach – mówi Marek Piwowarski, dyrektor Zarządu Zieleni m.st. Warszawy.
Na rabatach z kwiatami były sadzone ozdobne odmiany warzyw np. takich jak buraki ozdobno-naciowe o żółtych liściach, czy kapusta ozdobna. Ta ostatnia pojawiała się już w reprezentacyjnych częściach miasta – w Ogrodzie Saskim, w donicach na Nowym Świecie, czy rabatach przy rondzie De Gaulle’a. W tym roku przybędą kolejne miejsca, gdzie będzie można podziwiać tego typu rośliny.
Miejscy ogrodnicy w natarciu
Warszawa wspiera różnego rodzaju inicjatywy związane z miejskim ogrodnictwem. W stolicy działa blisko 20 ogrodów społecznościowych. Tworzą je nieformalne grupy, ale także stowarzyszenia i instytucje. Są ozdobne, rekreacyjne czy właśnie warzywno-owocowe.
Zarząd Zieleni m.st. Warszawy współpracuje również z podmiotami, które wspierają działania miejskich ogrodników – metodycznie i merytorycznie. Symbolicznym rozpoczęciem działań były warsztaty zorganizowane w ramach „Zielonego Weekendu”. Tam po raz pierwszy dyskutowano o tym, jak Warszawa i ogrodnicy mogą działać razem i jakie są ich potrzeby, jak wspierać nowe i istniejące ogrody.
Działa Latająca Szkoła Ogrodników Miejskich – cykl nieodpłatnych warsztatów i konsultacji przeznaczonych dla osób prowadzących ogrody społecznościowe. W ramach Latającej Szkoły Ogrodników Miejskich prowadzone są zajęcia i warsztaty np. o metodach nawożenia gleby, przygotowaniu ogrodu na zimę, o produkcji przetworów, czy też o założeniu pasieki.
Natomiast Otwarty Skład Materiałów Ogrodniczych to przestrzeń wymiany i dzielenia się narzędziami oraz maszynami, jakimi dysponują ogrody i jednostki miejskie. W OSMO, można uzyskać pomoc w zakupie materiałów i narzędzi ogrodniczych, nasion, ale również usług przy przeprowadzeniu inwestycji.
Warszawscy ogrodnicy mają swoje miejsce w sieci: www.bujnawarszawa.pl. Tam zawarte są m.in. podstawowe informacje o warszawskich ogrodach społecznościowych.