Jaki skwer przy Kępnej? Publikujemy raport z konsultacji społecznych

Share

Nowe miejsce dla dzieci w różnym wieku oraz właścicieli psów, uporządkowana przestrzeń i roślinność, a także nawiązania do historii lokalnej. To najważniejsze zmiany, jakie zajdą na skwerze między ulicami: Kępną, Jagiellońską i Wrzesińską w sąsiedztwie Portu Praskiego. Koncepcja jego zagospodarowania powstała w wyniku konsultacji społecznych, które zakończyły się pod koniec października.

Leżący na uboczu skwer przy Kępnej służy głównie mieszkańcom najbliższej okolicy, zwłaszcza sąsiedniego budynku. Jego obecny stan, czyli przede wszystkim: niskiej jakości roślinność, brak infrastruktury i miejscami bardzo widoczny nieporządek zniechęcają do korzystania z niego. Zdecydowana większość osób, które się na nim pojawiają, jedynie przez niego przechodzi lub przejeżdża. Na dłużej zatrzymują się jedynie dzieci, niektórzy właściciele psów i użytkownicy działek zajmujących część skweru.

Wypracowana wspólnie z mieszkańcami koncepcja skweru odpowiada na powyższe problemy i uwzględnia wiele postulatów zgłoszonych w trakcie konsultacji. Bierze też pod uwagę wyniki zeszłorocznego głosowania w budżecie obywatelskim, w którym zwyciężył m.in. projekt „Praskie zielone skwery” zakładający pewne zmiany w tej przestrzeni.

Co się zmieni?

Skwer zachowa swój dotychczasowy charakter, ale w miejsce chwastów pojawi się murawa, na skwerze znajdą się też nowe krzewy i drzewa (jesiony, platany i klony). Te ostatnie dadzą trochę cienia, którego obecnie bardzo brakuje na skwerze.

W rogu skweru, bliżej Wrzesińskiej, stanie naturalny i osłonięty roślinnością plac zabaw służący dzieciom w różnym wieku. Znajdą się na nim m.in. drewniane huśtawki, zabawki do wspinania czy wiklinowe chatki. Na plac będzie można bez problemu wjechać z wózkami, a opiekunowie znajdą na nim kącik dla siebie (z ławkami otoczonymi zielenią).

Nieopodal placu zabaw, na przedłużonym zboczu wału powstanie mała górka saneczkowa, z której będzie można korzystać zimą.
Siłownia plenerowa i tzw. pragórka stworzona przy współudziale mieszkańców zostaną odświeżone, a w ich pobliżu pojawi się nowa roślinność.

Ogródki działkowe na wale oddzielającym skwer od Portu Praskiego, które do tej pory były zamknięte i zaniedbane, zgodnie z wypracowaną koncepcją, powinny zostać otwarte i uporządkowane. Ich część może zostać wykorzystana jako otwarty sad i ogród społecznościowy z miejscem na gołębniki (które już się tam zresztą znajdują), a część jako zamknięty wybieg dla psów. To, jak szybko zostaną wprowadzone zmiany na terenie ogródków, zależy od zarządcy terenu, który od początku był informowany o prowadzonym procesie konsultacyjnym.

Przebieg istniejących ścieżek pozostanie taki sam, ale pojawią się też nowe połączenia – w miejscu przedeptów zrobionych przez użytkowników skweru. Dzięki schodom i podjazdowi łatwiej będzie wejść na trudno dostępny dzisiaj wał, nawet osobom mającym trudności w poruszaniu się.

Na skwerze powstaną miejsca do siedzenia (na wale i przy placu zabaw), wzdłuż ścieżek stanie oświetlenie i kosze na śmieci. Parking przy Jagiellońskiej zostanie uporządkowany. Zgodnie z koncepcją powinno się na nim zmieścić 35 miejsc postojowych.

W przestrzeni skweru pojawią się też akcenty odwołujące się do jego przeszłości. Niegdyś przez teren skweru, wzdłuż Zamoyskiego, przebiegała tzw. kolejka jabłonowska. Zgodnie z koncepcją upamiętniać ją będzie tablica informacyjna i kilka ustawionych na wale drewnianych ław wyglądem przypominających podkłady kolejowe.

Co dalej?

Dziękujemy za wszystkie opinie, które dostaliśmy w konsultacjach. Pomogły one stworzyć koncepcję zmian na skwerze. Więcej informacji o przebiegu konsultacji oraz zebrane uwagi znajdzie się w raporcie z konsultacji, który publikujemy poniżej.

Jeszcze w 2019 roku na podstawie wypracowanej koncepcji zagospodarowania skweru powstanie projekt wykonawczy obejmujący jego część (z wyłączeniem parkingu przy Jagiellońskiej i ogródków działkowych).

Ze względu na stan własnościowy działek wchodzących w skład skweru, bardzo zły stan gruntu (wymagającego wymiany na grunt nadający się do sadzenia roślin), planowane na skwerze inwestycje wynikające m.in. z projektu do budżetu obywatelskiego oraz dostępny budżet realizacja zmian na skwerze najpewniej będzie przebiegać etapami.

W 2020 roku rozpocznie się pierwszy etap realizacji, na który składać się będą m.in. nasadzenia roślin, postawienie latarni solarnych, ławek, koszy na śmieci oraz tablicy informacyjnej, a także budowa przynajmniej części placu zabaw.

Konsultacje społeczne na zlecenie Zarządu Zieleni m.st. Warszawy prowadziła Pracownia Badań i Innowacji Społecznych „Stocznia” wspólnie z architektami i architektami krajobrazu z pracowni JAZ+Architekci i kształtownia.pl., którzy przygotowali też koncepcję zagospodarowania skweru.

Raport z konsultacji społecznych „Jaki skwer przy Kępnej?”

Koncepcja zagospodarowania skweru przy Kępnej

 

Pokaż inne projekty