Podpisano umowę na budowę pawilonu sąsiedzkiego przy Skwerze Ormiańskim

Share

 

Zarząd Zieleni m.st. Warszawy wyłonił wykonawcę budowy sąsiedzkiego pawilonu na Skwerze Ormiańskim. Prace budowlane dla tej inwestycji mają rozpocząć się jeszcze w tym miesiącu. Wyczekiwane przez mieszkańców miejsce integracji, które powstanie w zabytkowej części Sadyby, jest tworzone w ramach projektu z budżetu obywatelskiego.

Skwer Ormiański, położony w bezpośrednim sąsiedztwie Fortu IX, nazywanego Czerniakowskim, to teren pełen zieleni – z wygodnymi ławkami, alejkami spacerowymi i infrastrukturą rekreacyjną: boiskami i placem zabaw. Potrzebą lokalnej społeczności było stworzenie tam nowej przestrzeni, służącej integracji i aktywnościom społeczno-kulturalnym, w której mieszkańcy będą mogli organizować spotkania sąsiedzkie, warsztaty edukacyjne czy wystawy. Spełnieniem tych oczekiwań będzie realizacja projektu „Międzypokoleniowe Miejsce Spotkań – sąsiedzki pawilon parkowy przy Skwerze Ormiańskim”, wybranego w ramach budżetu obywatelskiego. Za realizację przedsięwzięcia odpowiada firma Granabud, a jego koszt to 1,7 mln zł.

Pawilon sąsiedzki przy Skwerze Ormiańskim to inwestycja, która połączy funkcje rekreacyjne i integracyjne, stanie się dla lokalnej społeczności inspiracją do podejmowania inicjatyw społecznych i kulturalnych. Cieszymy się, że rozpoczynamy realizację tego wyczekiwanego przez mieszkańców przedsięwzięcia – mówi Justyna Glusman, dyrektorka koordynatorka ds. zrównoważonego rozwoju i zieleni m.st. Warszawy.

Planując przestrzeń wokół pawilonu spotkań sąsiedzkich, ze szczególną uwagą zadbaliśmy o nową zieleń – dodaje Kamila Nowocin, zastępca dyrektora Zarządu Zieleni m.st. Warszawy.

Prace budowlane rozpoczną się w listopadzie br., a ich zakończenie jest przewidziane na II kwartał 2022 r.

Sąsiedzki pawilon w otoczeniu zieleni

Jednobryłowy pawilon, częściowo zagłębiony i obsypany ziemią, wkomponuje się w istniejącą w tym miejscu górkę parkową, użytkowaną jako część placu zabaw, a zimą służącą do sportów saneczkowych. Wejście do obiektu zostanie zrównane z poziomem terenu, dzięki czemu obiekt będzie łatwo dostępny dla osób z niepełnosprawnościami, starszych czy opiekunów z małymi dziećmi. Schody, które zaplanowano w pobliżu wejścia, będą mogły posłużyć jako miejsce do siedzenia – także dla widowni uczestniczącej w wydarzeniach odbywających się w pawilonie. Drugie zewnętrzne schody zaprowadzą na dach, który będzie jednocześnie zielonym, porośniętym trawą tarasem.

Wokół obiektu ogrodnicy miejscy nasadzą wiele nowych roślin. Na skarpach zostaną utworzone rabaty obsadzone różami okrywowymi, kosodrzewiną i bylinami. Piękno otaczającej przyrody – dzięki przeszklonym elewacjom – będzie można podziwiać także z wnętrza pawilonu. W środku obiektu znajdzie się dzielona sala wielofunkcyjna, która umożliwi prowadzenie wielu zajęć dla mieszkańców w tym samym czasie. Docelowo za organizację tych aktywności w pawilonie będzie odpowiedzialny najemca.

 

Pokaż inne artykuły