Wizualizacja jednokondygnacyjnego pawilonu na Skwerze Ormiańskim - pawilon z dwóch stron będzie zagłębiony w górkę parkową i otoczony zielenią

Wyczekiwany pawilon na Skwerze Ormiańskim coraz bliżej realizacji

Share

Zarząd Zieleni m.st. Warszawy ogłosił przetarg na wybór wykonawcy prac budowlanych na Skwerze Ormiańskim. Budowa międzypokoleniowego miejsca spotkań na mokotowskim skwerze to projekt z Budżetu Obywatelskiego, na który bardzo liczą okoliczni mieszkańcy. Firmy mogą składać oferty do 6 września.

Skwer Ormiański to zabytkowa  przestrzeń na Sadybie, w bezpośrednim sąsiedztwie Fortu IX, nazywanego Czerniakowskim. Obecnie mieszkańcy mogą odpocząć tu wśród zieleni oraz korzystać z placu zabaw i boisk. Nowy pawilon będzie miejscem łączącym pokolenia, przestrzenią integracji. Docelowo każdy będzie mógł spotkać się tu ze znajomymi, zorganizować wystawę czy warsztaty sąsiedzkie.

– Mimo początkowych trudności, wynikających z niedoszacowania kosztów, udało nam się zdobyć środki na ten, wyczekiwany przez mieszkańców i nas samych, projekt. Lubimy kiedy parki i zieleńce stają się miejscem integrującym sąsiadów. Liczymy, że z powodzeniem wybierzemy wykonawcę i przejdziemy do realizacji tej inwestycji. Docelowo pawilon zostanie oddany w opiekę najemcy, który będzie odpowiedzialny za organizację i animację tego miejsca – mówi Aleksandra Majda-Butkiewicz, dyrektorka Zarządu Zieleni m.st. Warszawy.

Sąsiedzki pawilon wkomponowany w zieleń

Jednokondygnacyjny budynek z przeszklonym frontem będzie częściowo zagłębiony w górkę parkową. Dzięki temu w ciepłe miesiące będzie można podziwiać zieleń, a w zimie jeździć na sankach. W środku natomiast znajdować się będzie dzielona sala wielofunkcyjna, co umożliwi organizację większej liczby zajęć dla mieszkańców w tym samym czasie.

Wokół pawilonu posadzone zostaną nowe rośliny. Na skarpach powstaną piękne rabaty róż okrywowych, kosodrzewiny i bylin. Dach pawilonu wynurzający się z górki zostanie pokryty trawą i stanie się zielonym tarasem.

Dzięki zrównaniu wejścia do pawilonu z poziomem terenu, obiekt będzie łatwo dostępny dla osób niepełnosprawnych. Obok znajdą się schody betonowe, które będą mogły posłużyć jako miejsce do siedzenia czy widownia dla odbywających się tam wydarzeń.

Pokaż inne projekty